Bitumen dakbedekking
Wanneer men de huidige bitumen dakbedekking wil vervangen kan men dezelfde soort nemen, maar ook kiezen voor een andere soort of type dakbedekking. Bij het bouwen of renoveren van een huis of object zijn er vele mogelijkheden om bepaalde dakbedekking te kiezen.
Het type dakbedekking dat geschikt zal zijn, is natuurlijk onder meer afhankelijk van het dak zelf, betreft het een plat dak of is het een hellend dak en wordt de ruimte onder het dak bewoond of gaat het om dakbedekking voor een schuur of garage. Al deze aspecten spelen een rol bij het maken van een keuze voor het meest geschikte type dakbedekking, net als het beschikbare budget. Daar komt ook nog eens bij dat het soort dakbedekking toch wel aansluiting moet vinden bij de uitstraling en overige gebruikte materialen van het pand.
Onderstaand een kleine uiteenzetting over de verschillende opties. Sneller een goed en gedegen advies?
Neem gerust contact met ons op: 040-2446319
Verleijsdonk BV werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Wij verzorgen oplossingen voor: nieuwbouw en renovatieprojecten voor utiliteitsbouw, woningbouw, tuinbouw, kantoren, zorginstellingen, horeca, scholen, de industriële sector en de particuliere sector.
Voorbeelden van dakbedekking:
- Bitumineuze dakbedekking wordt vooral vaak gebruikt voor platte daken en is een sterk materiaal dat op diverse manieren op het dak kan worden bevestigd, zoals door middel van branden, nagelen, föhnen of verlijmen.
- Er zijn verschillende samenstellingen van bitumen dakbedekkingen aangeduid met codes als SBS – APP
- De meest voorkomende bitumen dakbedekkingen in Nederland zijn brandrollen of dakshingles
SBS gemodificeerd bitumen
SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit is een kunstmatig gefabriceerd rubber (elastomeer) dat toegevoegd wordt aan bitumen. SBS gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een sterk elastisch karakter gekregen, tevens is de hechtkracht van het bitumen sterk verbeterd. Voordeel hiervan is dat dit type dakbedekking de werking van de ondergrond (isolatie, staal, hout e.d.) gemakkelijk kan opvangen en in de tijd het dak langdurig waterdicht kan houden.
APP gemodificeerd bitumen
APP staat voor A-tactisch Poly Propyleen. Dit is een kunststof met een plastisch karakter (plastomeer) die wordt toegevoegd aan bitumen. APP gemodificeerd bitumen heeft hierdoor een sterk verbeterde weerstand tegen UV straling.
gemodificeerd bitumen en UV-bestendigheid
APP gemodificeerd bitumen is sterk verbeterd UV bestendig, wij zullen altijd adviseren een APP gemodificeerde laag toe te passen, afgewerkt met leislag (gemineraliseerd). SBS gemodificeerd bitumen is niet UV bestendig en dient daarom altijd afgewerkt te worden met leislag coating (gemineraliseerd).
damp remmende laag
Een damp remmende laag beperkt het vochttransport door een dakbedekkingsconstructie. Een juist gekozen damp remmende laag voorkomt inwendige condensatie. Een damp remmende laag wordt tussen onderconstructie en isolatie aangebracht. De damp remmende laag dient geheel gesloten (overlappen verkleven) aangebracht te worden. Het type damp remmende laag is afhankelijk van de gebruiksfunctie van de onderliggende ruimte.
dampdrukverdelende laag
Een dampdrukverdelende laag voorkomt geconcentreerde vochtophopingen onder de dakbedekking. Tussen de plaatsen waar de bedekking aan de ondergrond bevestigd is, kan de dampspanning zich verspreiden zodat er geen blazen kunnen ontstaan. De dampdruk wordt verdeeld over het hele oppervlak en voorkomt blazen in de dakbedekking.
dakisolatie
Afhankelijk van welk dak van dakbedekking voorzien moet worden, is het raadzaam om tegelijkertijd aandacht te besteden aan de isolatie. Het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking is het moment om ook te zorgen voor een goede isolatie. Isolatie in combinatie met dakbedekking zorgt in elk geval voor meer comfort in de woning, en leidt bovendien tot lagere lasten op het gebied van energiekosten doordat de ruimte minder verwarmd hoeft te worden. In de zomer houd het de warmte buiten en in de winter de warmte binnen.
Een goede thermische isolatie vormt een belangrijk deel van de dakbedekkingsconstructie daarom leveren wij verschillende soorten isolatie, zodat voor ieder dak de juiste isolatie beschikbaar is.
shingles, bitumen leien?
Shingles, bitumen leien, bitumineuze dakleien zijn allemaal synoniemen voor deze soort van dakbedekking.
Bitumen leien bestaan uit:
- stabiele glasvliesdrager met aan beide zijden een duurzame deklaag van bitumen,
- weersbestendige, gekleurde granulaten aan de bovenzijde van de deklaag en in meerder kleuren beschikbaar.
In Noord-Amerika is bijna elke standaardwoning voorzien met bitumen leien wegens de uitstekende stormbestendigheid van het materiaal.
In West-Europa zijn eerder traditionele dakpannen ingeburgerd en zie je bitumen leien doorgaans enkel op tuinhuisjes, carports, saunahutten, vogelhuisjes, paardenstallen, cottages, poolhuizen, enz.
Shingles bieden een alternatief voor de traditionele dakbedekking, het is goedkoop, werkt snel en is eenvoudig aan te brengen. De ondergrond is hierbij wel van belang, deze dient van hout en vlak te zijn. Onder de bitumen shingel wordt altijd een dampdruk verdelende onderlaag aangebracht.